Implantater til brystforstørrelse

Brystforstørrelse med silikoneimplantater er den mest almindelige kosmetiske operation og det skønnes at ca. 4.000 danske kvinder årligt vælger at få opereret deres bryster større.

På Printzlau Privathospital tilbydes både brystforstørrelse med implantater og brystforstørrelse med anvendelse af eget fedtvæv, høstet et andet sted på kroppen. Brystforstørrelse med eget fedtvæv er forbeholdt kvinder med et passende reservedepot, som de ønsker reduceret og samtidigt et ønske om en lille eller moderat brystforstørrelse.

En brystforstørrelse med implantater koster fra 29.900 – 39.900 kr. afhængig af implantattype og operationsteknik.

 

Historie

I over 100 år har der været gjort kirurgiske forsøg på at give kvinder større bryster. Brystimplantater som vi kender dem i dag blev opfundet i USA i 1962 og har siden gennemgået en række forandringer.

 

Silikoneimplantater

De første brystimplantater havde en tynd skal af elastisk silikone og indeholdt flydende silikone.
Det flydende silikone viste sig, at være problematisk, da det kunne give problemer når der gik hul på den tynde silikone-skal. En årrække i 80’erne og 90’erne var der også mistanke om, at den flydende silikone kunne give forøget risiko for sygdom, hvilket dog senere er blevet tilbagevist.

 

Saltvand, soja og hydrogel

Der har været eksperimenteret med andre indholdstyper end silikone. Mest udbredt har saltvandsimplantaterne været. De havde en åbenlys fordel når der gik hul på implantatet, da saltvand er en naturlig bestanddel af kroppen. Ulempen var, at saltvandsimplantater føles noget unaturlige og skvulpende. Forsøg med mere viskøse væsker som soja-olie og PVP-hydrogel har måttet forlades på grund af problemer med holdbarhed.

 

 Tekstureret overflade

Silikoneimplantaterne er blevet udviklet sideløbende med forsøget på at finde alternativer. Den tynde elastiske silikoneskal er blevet gjort stærkere og har fået tilføjet en nopret overflade, som kan få implantatet til at ligge mere stabilt og måske modvirker tendens til arvævsdannelse omkring implantatet (kapseldannelse).

 

Skærefaste implantater

Den største revolution af silikoneimplantatet er dog udviklingen af skærefast silikone fremfor flydende silikone som fyld. Dette blev primært udviklet, fordi man ønskede at fremstille ”facon-syede” implantater, men det har også den åbenlyse fordel, at silikonen ikke flyder ud, hvis der går hul på implantatet.

 

Anatomiske eller runde implantater

Det naturlige modne bryst uden amme- eller alders-forandringer vil typisk have en facon, hvor den øvre del af brystet ned til brystvorten er en næsten ret linje, imens den nedre del af brystet beskriver en kvart kugle.

 

 

BrystimplantaterFig. 1. Det naturlige modne bryst

 

Set forfra er brystvorten beliggende midt i den kugleformede del af brystet.

 

Silikoneimplantater

Fig 2. Brystvortens placering

 

Hvis der er rigeligt med brystvæv og faconen i forvejen er pæn, vil et rundt implantat give et godt resultat.

 

Implantater

Fig 3. Det runde implantat

 

Hvis brystet derimod er lille eller faconen er et problem, vil et anatomisk (dråbeformet) implantat, give det bedste resultat.

 

brystimplantater

Fig 4. Det anatomiske implantat

 

 

I dag er det derfor muligt, at skræddersy en brystforstørrelse til den enkelte kvinde og på Printzlau Privathospital er det mere end 90% af kvinderne, der vælger anatomiske implantater.

 

Implantatproducenter

Implantatfirmaerne kan groft deles op i tre kategorier efter deres dokumenterede sikkerhed og deres godkendelsesniveau:

  • Veldokumenterede FDA-godkendte implantater
  • Veldokumenterede CE-godkendte implantater
  • Dårligt dokumenterede implantater

 

FDA-godkendte brystimplantater

Kun tre firmaer har søgt og fået de amerikanske sundhedsmyndigheders godkendelse. Allergans Natrelle implantater, Johnson & Johnson’s Mentor implantater fik godkendelsen i 2006, imens Sientra fik godkendelse her i 2012. Kun Natrelle og Mentor bliver forhandlet i Danmark aktuelt. Federal Drug Administration (FDA) er verdens strengeste kontrolmyndighed når et gælder medicinske produkter. De stiller store krav til produktionsfaciliteterne og kræver løbende dokumentation for overholdelse af kravene. Denne proces er meget dyr for firmaerne, hvilket vil afspejle sig i implantaternes pris.

Strengt taget er det kun Allergan og Johnson & Johnson’s runde implantater, der er godkendt af FDA. Implantaterne produceres dog under de samme betingelser og de opfølgende studier under FDA har også omfattet de anatomiske typer. Andre end de tre ovennævnte implantatproducenter kan finde på at reklamere med FDA-godkendelsen, da den medicinske indholdssilikone godt kan være fra et firma med FDA-godkendelse, men hvor selve produktionen af implantaterne altså ikke er kontrolleret.

 

Allergan Natrelle Style 410, Style 510 og Inspira

Natrelle er navnet på Allergans brystimplantater. Style 410 og 510 er anatomiske implantater og Inspira er runde. Tidligere var implantaterne kendt under navnet Inamed produceret af McGahn.

Natrelle har det største udvalg i skærefaste implantater og implantater i det hele taget. Style 410 findes i 12 forskellige faconer for hver bredde og hertil kommer yderligere 3 Style 510. Natrelle er de bedst dokumenterede brystimplantater i verden. Style 410 var de første skærefaste implantater og har været på markedet i 20 år. Under FDA er der nu 10 års opfølgning på komplikationer. Data viser mindre tendens til ruptur men større procentdel med kapseldannelse end Mentor implantater.

På Printzlau Privathospital er Allergan’s implantater det foretrukne implantat til brystforstørrende operationer på grund af det største udvalg, deres kvalitet, dokumenterede sikkerhed.

 

Johnson & Johnosn, Mentor Contour Profile Gel (CPG) og Siltex

Mentor er navnet på J&J’s implantater. CPG er anatomiske og Siltex er runde.

CPG findes i 9 forskellige faconer for hver bredde. Under FDA er der nu 8 års opfølgning på komplikationer. Data viser større tendens til ruptur men mindre tendens til kapseldannelse end Natrelle implantater.

Printzlau Privathospital tilbyder brystforstørrelse med Mentor implantater.

Sientra

Det tredje firma, som har opnået FDA’s godkendelse. Sientra implantater forhandles ikke i Danmark. Firmaet hed tidligere Silimed og producerer både ”Round” og ”Shaped” implantater. Her omfatter godkendelsen også deres anatomiske (Shaped) implantater. Da de kun har været under FDA’s observation siden foråret 2012 foreligger der endnu ingen dokumentation af komplikationsfrekvenser efter godkendelsen.

De anatomiske implantater findes i 5 forskellige faconer for hver bredde.

Veldokumenterede CE-godkendte implantater

CE-godkendelse er meget billigere at opnå og nemmere at bibeholde end FDA-godkendelsen. Oftest er det firmaerne selv, der står for dokumentationen af kvaliteten. CE-godkendte implantater kan frit anvendes i Europa, men må ikke anvendes i USA. FDA-godkendte implantater er automatisk godkendt til det europæiske marked.

 

Allergan CUI

CUI er Allergans europæiske implantat. Det er kun CE-godkendt og derfor billigere end Allergan’s Natrelle implantater.
Udvalget er noget mindre end for Natrelle.

 

Eurosilicone

Eurosilicone er aktuelt det mest anvendte implantat i Danmark. Matrix er navnet på deres anatomiske implantater.

Matrix findes i 9 forskellige faconer. Der er fin opfølgning på kvaliteten af Eurosilicone implantater, som er sammenlignelig med de dyrere FDA-godkendte brands, men der er altså ikke den samme kontrol med produktionsfaciliteterne.

Vi tilbyder vores patienter på Printzlau Privathospital brystforstørrelse med Eurosillicone som et økonomisk alternativ.

 

Nagor

Meget populært implantat i England. CoGel er navnet på deres anatomiske implantater.
CoGel findes i 9 faconer.

 

Udokumenterede implantater

Der findes en lang række implantater, som enten har været involveret i skandaler eller, hvor der ikke foreligger dokumentation for kvalitet eller produktion.
Printzlau Privathospital fraråder anvendelse af denne type implantater.

 

Poly Implant Prothese, PIP.

PIP implantaterne bliver ikke produceret længere. Produktionen er stoppet efter at det er blevet afsløret, at PIP implantater indeholdt industrisilikone i stedet for medicinsk silikone. Der er heldigvis kun blevet anvendt ganske få af disse implantater i Danmark.

Unigel

Sydkoreansk implantat, som var helt ukendt i Danmark indtil for ganske nylig. Seewoon Medical, der producerer implantatet informerer ikke om produktet på deres hjemmeside og der findes ingen dokumentation for kvalitet eller øvrige oplysninger i det hele taget.

Polytech

Tysk implantat, som ikke har fundet udbredelse til Danmark. Skal dog ikke forveksles med ovennævnte PIP implantater.

Arion

Fransk implantat uden udbredelse til Danmark

 

Hvordan finder jeg det rigtige brystimplantat?

Forundersøgelse

Valget af implantat træffes først efter en grundig forundersøgelse hos plastikkirurgen. Ved forundersøgelsen undersøger plastikkirurgen dit eksisterende bryst. Har du meget eller lidt volumen? Er der slaphed af brystet? Skal du have smalt, bredt, højt eller lavt implantat? Og hvad er dit ønske – naturligt resultat eller større volumen?

Alle disse spørgsmål skal afklares i forbindelse med forundersøgelsen før du kan få rådgivning om, præcis hvilket implantat, der vil være det bedste til netop din situation og ønske.