Information om mini-transplantation

Resultatet

Hver behandling giver ca. 50 ml længerevarende brystforstørrelse. Derudover får du en forstørrelse på ca. 50 ml i form af hævelse efter indgrebet, som dog gradvis aftager de efterfølgende 3 mdr. Behandlingen kan gentages så mange gange, du ønsker det, og så længe du har fedtdepoter nok til det. Resultatet varer flere år og muligvis livslangt. Men hvis du taber dig mærkbart efter en behandling, forsvinder fedtvævet naturligvis lige så meget her, som det gør andre steder på kroppen.

Hvem er ikke-egnet?

 • Er du slank, kan det være svært eller umuligt, at finde egnede steder at høste fedtvæv. Og nogle vil kun kunne få udført 1 eller 2 behandlinger. Er du i tvivl; ring til os og få en snak. En tommelfingerregel er, at hvis dit BMI er mindre end 22, er det tvivlsomt, om du har fedt nok til en sådan behandling.
 • Hvis du taber dig markant efter en behandling, vil du også tabe dig på brysterne og dermed miste meget af den fylde, behandlingen har givet. Derfor anbefaler vi ikke behandlingen til kvinder, der varierer meget i vægt.

Mulige bivirkninger og komplikationer

 • Ar: Der kommer 2 ar på 2-3 mm, både hvor der fedtsuges og på brysterne. De bliver som regel yderst diskrete med tiden.
 • Smerter, hævelse og blodudtrædninger: Lette smerter, hævelse de første dage og en sjælden gang blodudtrædninger. Det plejer at være værst 1-2 dage efter behandlingen, ligesom muskel-ømhed er det efter hård træning. Generne aftager gradvist den følgende uge.
 • Infektion: Risikoen for betændelse er meget lille og kan behandles med antibiotikum.
 • Føleforstyrrelser: Der kan komme en ubestemmelig blanding af nedsat følesans og overfølsomhed i de opererede områder. Det aftager gradvist, men kan være til stede i uger.
 • Utilstrækkeligt resultat: For ganske få kvinder sker det, at fedtcellerne af en eller anden grund overlever meget dårligt. Denne risiko er meget mindre ved en mini-transplantation end ved en større. Hvis du er en af de få, der ikke opnår et tilfredsstillende resultat vil vi fraråde dig yderligere behandlinger, eller evt. at få foretaget en anden type brystforstørrelse.
 • Mikro-forkalkninger: Hvis større klumper af fedtceller dør, kan de efterlade små-forkalkninger i vævet. Disse kan ses på en mammografi ligesom man kan se forkalkninger ved forstadier til kræft. Tidligere mente man at disse to typer forkalkninger var svære at skelne fra hinanden, og frygtede at godartede forkalkninger ville gøre det vanskeligere at se de ondartede. I dag kan røntgenlæger dog let se forskel og det betragtes ikke som et problem ved en evt. mammografi senere i livet. Ved mini-transplantation er risikoen for forkalkninger betydeligt mindre end den er ved en stor.
 • Oliecyster: Døde fedtceller bliver til olie. Kroppen kan med tiden indkapsle eventuelle områder med olie, så det bliver til en cyste. Cysten kan mærkes som en få mm stor knude, som dog er helt uskyldig og som nogle gange kan tømmed med en kanyle. Cysten kan give anledning til bekymring, men den går oftest væk af sig selv efter nogle måneder.

Hvordan foregår behandlingen?

Forundersøgelsen

Ved en forundersøgelse taler vi om, hvorvidt behandlingen kan imødekomme dine forventninger og du får svar på dine spørgsmål. Der bliver taget billeder og målt volumen af dine bryster, så vi kan vurdere resultatet efter operationen. Og vi undersøger, hvor meget fedtvæv, der vil kunne flyttes. Derefter skal du i henhold til Sundhedsstyrelsens Bekendtgørelse om kosmetisk behandling have 7 dages betænkningstid før du giver dit samtykke til en operation: Den kan med andre ord tidligst foregå en uge efter forundersøgelsen. Du har desuden krav på – og vi anbefaler – at du medbringer en pårørende til din forundersøgelse, så du har nogen at snakke med derhjemme, før du tager din beslutning.

Mammografi

Vi anbefaler at dit bryst undersøges ved en mammografi både før og efter en behandling (prisen på ca. 1.500 er ikke inkluderet). Når du har besluttet dig for en behandling, ringer du selv til den røntgenklinik vi samarbejder med og aftaler en tid. Brystet bliver dér mærket efter for knuder og der bliver foretaget mammografi og ultralydsscanning. Det er for at føre bedst mulig kontrol med behandlingen.

Operationen

Du møder på klinikken ½ time før operationen og optegnes på brystet og dér hvor fedtsugningen skal foretages. Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, men du har mulighed for at få en beroligende pille, hvis du har nogen med dig, der kan køre dig hjem. Behandlingen består af 4 trin:

 • Du lokalbedøves på operationsstederne.
 • Fedtsugningen foretages gennem to små indstik på hvert sted.
 • Fedtcellerne oprenses.
 • Cellerne lægges ind i brystet med en stump kanyle gennem 2 små indstik ved hvert bryst.


Efter operationen

 
2 timer efter du er ankommet til klinikken er behandlingen færdig og du kan tage hjem med svage smertestillende som Panodil og Ibuprofen. Du får en komprimerende buks eller et mavebælte med hjem, som du skal anvende i 2 uger døgnet rundt og derefter 2 uger i dagtiden, for at resultatet kan blive så jævnt som muligt. Næste morgen kan du brusebade og foretage almindelige gøremål og bruge almindelig, letsiddende BH.
Almindeligt arbejde kan som regel genoptages efter 2 dage, men er dit arbejde fysisk hårdt, kan 3-5 dages sygefravær være nødvendigt. De første 2 uger efter, anbefaler vi at man ikke dyrker sport og undgår at brysterne bliver klemt.

Kontrol

3 Måneder efter vurderer vi resultatet, tager billeder, måler volumen af brysterne og planlægger evt. yderligere behandlinger. Et år efter den sidste behandling foretages afsluttende kontrol med billeder og volumenmåling. Og vi anbefaler at du bestiller tid til en afsluttende mammografi.